Gjærbakst

Croissanter

I disse corona-tider med stengte skoler, universitet, butikker mm så blir det jo en del ekstra tid hjemme. I går ble denne tiden hjemme hos meg brukt på croissantbaking. Det er ikke så vanskelig å lage croissanter, men det er litt tidkrevende i form av mye avkjøling og venting. Jeg tenker uansett at det er verdt det…

Det du trenger er:

  • 1 ts tørrgjær
  • 0,5 dl vann
  • 3 ts sukker
  • 3 dl melk (helst helmelk)
  • 1 eggeplomme
  • 0,5 ts salt
  • 450 g mel
  • 400 g kaldt smør
  • 1 helt egg til pensling

Slik gjør du:

1. Mål opp 0,5 dl lunka vann (rundt 37 grader). Bland inn tørrgjæren og rør til det ikke er klumper igjen. Denne blandingen skal stå i ca. 10 minutter, så i mellomtiden kan du måle opp de andre ingrediensene. Denne gjærblandinga skal ha begynt å skumme litt før du skal bruke den. Har den ikke gjort det så må du prøve på nytt, da med enten varmere eller kaldere vann.

Slikt «skum» skal gjærblandinga ha.

2. Bland sammen melk, eggeplomme, salt og sukker i en eltebolle.

3. Tilsett melet, og mens maskinen kjører så har du oppi gjærblandingen.

4. Elt deigen i ca. 15 minutter.

5. Mens deigen elter så skal du «banke» smøret. Ha bakepapir på benken, stable smøret oppi hverandre og legg et ark med bakepapir på toppen. Ta en kjevle og slå ned smøret slik at det blir en firkant. Det kan hende du må flytte litt rundt på litt av smøret for å få en firkant. Firkanten skal være ca. 20 x 20 cm. Legg smøret i kjøleskapet mens du kjevler ut deigen.

Her har jeg most smøret, men jeg kuttet senere til (ved de røde strekene), slik at det ble en tydeligere firkant.

6. Ta mel på benkeplata og kjevle ut deigen. Deigen skal kjevles ut til et rektangel på ca. 30 x 50 cm. Det viktigste når du kjevler ut er at du får plass til smøret oppå deigen, så bredden på deigen er ikke så innmari nøye, for den skal kjevles ut flere ganger.

7. Legg smøret oppå den utkjevla deigen. Brett deigen over slik at den dekker smøret godt (viktig at det ikke blir «akkurat» i skjøtene mellom deigen, for da vil smøret tyte ut når du kjevler seinere). Legg deigen i kjøleskapet i 30 minutter + 10 minutter i fryseren, altså 40 minutter totalt.

8. Kjevle ut deigen igjen til et rektangel på samme størrelse som i forrige steg. Brett deigen over hverandre slik som et brev. Da får du tre lag. Ny avkjøling på 30 min kjøleskap og 10 min frys. Gjenta denne prosessen tre ganger til, altså fire ganger totalt.

9. Etter siste avkjøling så deler du deigen i to. Kjevle ut deigen til et rektangel (kjevle helt til deigen blir tynn og flat, slik som du gjør hvis du har lagd kanelboller!). Kutt av deig i kantene slik at alle kantene på rektangelet blir rett. Jeg glemte å ta bilde av denne delen, men du skal kutte ut stykker slik:

For et kunstverk, ikke sant? Uansett: her ser du at du får 6 croissanter.

10. Deretter skal du rulle de. Start i den bredeste enden og rull innover. Gjør det samme med den andre delen av deigen.

11. Pensle de med egg og stek på 190 grader i 30-35 minutter.

Voila!! Ferdig! Forhåpentligvis har du fått digge croissanter med mange lag.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *