Gjærbakst

Kanelknuter

Jeg synes det er greit å ha basisoppskrifter på enkel gjærbakst. Disse kanelknutene kan man jo feks ha karamell, pistasjnøtter, kjeks mm i, men jeg er fan av å holde gjærbakst enkel uten for mye «dilldall». Denne oppskriften gir 20 stk (store!) kanelknuter. I tillegg blir de veldig luftige og holder seg slik over noen dager. Perfekt til å ha med på jobb, dugnad, møter osv.

Yield: Ca. 15

Kanelknuter

Kanelknuter

Ingredients

Kanelknuter

 • 130 g smør
 • 5 dl melk
 • 1 dl sukker
 • 1 pakke tørrgjær
 • 0,5 ts salt
 • 2 ts kardemomme
 • 800-850 g mel

Sukker- og kanelfyll

 • 100 g smør
 • 200 g sukker
 • Kanel

Instructions

 1. Varm opp melk og smør i samme kjele. Bruk medium varme, sånn at melken ikke svir seg. La den stå på plata helt til alt smøret har smeltet. Grunnen til at smør og melk smeltes sammen, er for å unngå at smøret vil klumpe seg, noe som skjer hvis du heller kald melk oppi det varme smøret.
 2. Når smøret har smeltet, vil blandingen være alt for varm til å bruke i en gjærdeig. Som kjent bør væsken ha en temperatur på rundt 35-37 grader. (lunken). Ha kaldt vann i en bolle og legg hele kjelen oppå det kalde vannet. Da vil væsken avkjøles mye fortere! Min kjele stod fem minutter i vann før væsken hadde riktig temperatur.
 3. Bland væsken, sukker, gjær, salt og kardemomme i en mikserbolle.
 4. Tilsett litt og litt mel.
 5. Elt deigen i ti minutter. Deigen vil være litt klissete, men hvis du bruker for mye mel vil bollene bli kompakte. Strø heller litt mel på benken og elt to minutter for hånd (etter ti minutter i maskin), slik at deigen blir mer fast.
 6. La deigen heve i 1 time.
 7. Før du kjevler ut deigen så smelter du smøret til fyllet.
 8. Kjevle ut deigen til et stort rektangel og pensle over det smeltede smøret. Strø over sukkeret og kanel (du bestemmer mengden selv her). For å lage knuter må du først brette den ene langsiden inn til midten, så legge den andre langsiden over den første.
 9. Kutt i tykke strimler, tvinn deigen, snurr den rundt pekefinger og langefinger og dytt enden ned i hullet du får.
 10. La knutene etterheve i ca. 45 minutter.
 11. Stek på 200 grader i 15 minutter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skip to Recipe