Terte

Eplepai med salt karamell

Denne eplepaien lærte jeg faktisk å lage på skolen her om dagen, og den er veldig enkel! Jeg har gjort den litt mer avansert med karamellsausen, men det er absolutt ikke nødvendig. Denne er god med bare epler 🙂

Yield: 1 stk

Eplepai med salt karamell

Eplepai med salt karamell

Ingredients

Paibunn

  • 6 dl hvetemel
  • 185 g kaldt smør
  • 4 ss kaldt vann

Eplefyll

  • 4 store epler
  • 1 ts kanel
  • 1 ts kardemomme
  • 2 ss sukker
  • 1 ss sitronsaft

Salt karamellsaus

  • 100 g sukker
  • 4 ss vann
  • 2,5 ss smør
  • 1 dl fløte
  • 2 klyper havsalt

Instructions

Paibunn

  1. Begynn med å lage paibunnen. Skjær smør i terninger, og smuldre det sammen med melet. Du kan også bruke en foodprosessor hvis du har det.
  2. Når melet og smøret er smuldret, tilsetter du vannet. Kna paibunnen sammen til en fast ball, pakk inn i plast og putt den i kjøleskap i ca. 30 minutter. Det kan lønne seg å presse ballen litt flatere, slik at den blir lettere å kjevle ut etterpå.

Karamellsaus

  1. I mellomtiden lager du karamellsausen. Bland sammen sukker og vann.
  2. Varm opp fløten (skal ikke koke, bare varmes).
  3. Kok opp sukker og vann på høy varme, men ikke rør i blandingen etter du har satt på varmen! Du kan helle på kjelen, men ikke rør. La blandingen koke til den har fått en gyllen farge. Hos meg tar det rundt 7-10 minutter.
  4. Tilsett smøret. Nå kan du røre.
  5. Ha oppi litt og litt av fløten og havsaltet. La blandingen koke i ca. 30 sekunder før du tar den av platen.
  6. Sil karamellsausen over i en bolle og avkjøl. Karamellen kan være litt tynn med en gang, men den tykner etterhvert.

Eplefyll

  1. Kutt eplene i terninger, og ha de i en bolle.
  2. Dryss over sukker, kanel og kardemomme og tilsett sitronsaften. Bland alt sammen.

Steking av paibunn

  1. Kjevle ut paibunnen og legg den over i en paiform på 26 cm i diameter. Putt hele formen (med bunnen) i fryseren i ti minutter.
  2. Forstek bunnen på 200 grader i ti minutter i ovnen.
  3. Ta ut bunnen, fordel eplene over paibunnen og stek i 20-25 minutter til.
  4. Fordel ønsket mengde karamell på toppen, og server! Smaker godt med vaniljeis eller krem ved siden av.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skip to Recipe