Gjærbakst

Grovt brød med gresskarkjerner og sesamfrø

Jeg har den innstillinga at man må klare å kose seg med kaker og andre søtsaker uten å bli helt manisk. Allikevel så prøver jeg å ha et kosthold bestående av grove kornprodukter, frukt og grønt. Hadde jeg spist kaker hver dag og spist alt jeg lagde av søtsaker så hadde det vært en dårlig deal.

Så denne gangen har jeg bakt et grovt hverdagsbrød som inneholder gresskarkjerner, sesamfrø, havrekli og grovt mel. Disse sammen kan jo fort bli tunge ingredienser, så jeg har også gjort brødet litt mer saftig med litt honning. Brødet er også tilsatt litt kanel, og spør du meg så gjorde det brødet hundre ganger bedre. Brød trenger ikke å være kjedelig!

Denne brødoppskrifta har også stort rom for variasjon. Jeg brukte blant annet sesamfrø fordi jeg elsker det på brød, men hva med solsikkekjerner? Eller linfrø i selve brødet? Du bestemmer. Oppskriften gir ett brød, men det er ingen problem å doble oppskriften.

Yield: 1 stk

Grovt brød med gresskarkjerner og sesamfrø

Grovt brød med gresskarkjerner og sesamfrø

Ingredients

  • 3 dl melk
  • En halv pakke tørrgjær
  • 100 g honning
  • 100 g havregryn
  • 3 ss nøytral olje
  • 175 g hvetemel
  • 175 g sammalt hvetemel
  • 40 g havrekli
  • 0,5 ts kanel
  • 0,5 ts salt
  • 1 neve gresskarkjerner
  • 1 neve sesamfrø

Instructions

  1. Varm opp melk til den er lunken.
  2. Tilsett gjær, honning og havregryn. La blandingen stå i ti minutter.
  3. Hell blandingen over i en kjøkkenmaskin. Tilsett olje. Bruk eltekroken og la kjøkkenmaskinen gå på laveste hastighet.
  4. Tilsett halvparten av melet og bland sammen. Tilsett resten og bland på nytt.
  5. Tilsett kanel, salt og havrekli. Øk hastigheten på kjøkkenmaskinen litt.
  6. Elt i ti minutter. Skrap ned deigen som legger seg på sidene underveis, slik at hele deigen eltes.
  7. Smør en bolle med litt olje og putt deigen oppi denne. Hev i 1 time.
  8. Når deigen har hevet tar du den ut på en lett melet kjøkkenbenk og knar den i ett minutt, før du putter den i en smurt brødform. Etterhev i 45 minutter.
  9. Pensle brødet med egg og strø gresskarkjerner og sesamfrø på toppen av brødet.
  10. Stek brødet på 190 grader i 30-40 minutter. La brødet avkjøles før du skjærer i det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skip to Recipe