Gjærbakst

Hveteboller med sjokolade

Ofte når man lager hveteboller, ender bollene opp med å få en slags skorpe etter steking, og bollene kan bli litt tørre og smuldre mye. Slik blir ikke disse. Disse hvetebollene er like myke som de du får kjøpt på butikken! De holder seg også myke i flere dager. Dette er grunnoppskriften på hveteboller, og det er bare å utelate sjokolade hvis du vil ha helt enkle hveteboller. Vil du avansere litt så kan du ha i nøtter, kjeks, annen sjokolade, bær og mye mer. Du kan også bruke denne oppskriften til å lage kanelsnurrer. Oppskriften gir ca. 20 boller.

Yield: Ca. 20 stk

Sjokoladeboller

Sjokoladeboller

Ingredients

Sjokoladeboller

 • 130 g smør
 • 5 dl melk
 • 1 dl sukker
 • 1 pakke tørrgjær
 • 0,5 ts salt
 • 2 ts kardemomme
 • 900 g mel
 • 200 g hakket sjokolade
 • 1 egg til pensling

Instructions

 1. Varm opp melk og smør i samme kjele. Bruk medium varme, sånn at melken ikke svir seg. La den stå på plata helt til alt smøret har smeltet.
 2. Når smøret har smeltet, vil blandingen være alt for varm til å bruke i en gjærdeig. Som kjent bør væsken ha en temperatur på rundt 35-37 grader. (lunken). Ha kaldt vann i en bolle og legg hele kjelen oppå det kalde vannet. Da vil væsken avkjøles mye fortere! Min kjele stod fem minutter i vann før væsken hadde riktig temperatur.
 3. Bland væsken, sukker, gjær, salt og kardemomme i en mikserbolle.
 4. Tilsett den hakkede sjokoladen, samt litt og litt mel.
 5. Elt deigen i 10 minutter.
 6. La deigen heve i en time.
 7. Fordel deigen i 20 emner. Etterhev i 45 minutter.
 8. Pensle med egg og stek på 200 grader i 10-15 minutter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skip to Recipe